Здравейте,
когато пробвах тази рецепта дори не знаех какво ще се получи като резултат, а се оказа едно от добрите попадения, и след като получих доста запитвания в INSTAGRAM, реших да я споделя в блога.Може би много от вас все още не ме познават, но едно от многото неща, които ми доставят удоволствие е готвенето, но само когато не бързам за никъде, имам всичко необходимо в хладилника и има кой след това да почисти цялата бъркотия, за съжаление не се намират много ентусиасти за миене на чинии:)
Рецептата не е моя, намерих я в интернет, не е сложна за изпълнение, но резултатът е потресаващ.Аз направих три пирога от една доза тесто и понеже в оригиналната рецепта бяха с една и съща плънка, на мен ми се искаше всеки да бъде с различен пълнеж, така ще имаме разнообразие и то в една чиния.Вие също може да си добавите или да премахнете нещо по свой вкус, важно е само плънката да бъде рендосана на ренде, пюрирана или накълцана на фини парченца, за да може лесно да се работи с нея.
Продукти:
- 450гр. брашно
- 360мл. топло прясно мляко
- 2с.л. леко затоплена заквасена сметана
- 1с.л. захар
- 1ч.л. сол
- 7гр.суха мая
В дълбока купа пресявате брашното,сипвате солта, захарта и маята- разбърквате, прибавяте прясното мляко и сметаната и омесвате добре тестото, на консистенция е лепкаво и не е много комфортно измесването, но и не трябва да се получава твърдо тесто.След като добре сте омесили, намазнявате купа, прехвърляте тестото в нея и увивате в стреч фолио, оставяте го да втаса за около 30-40 минути, след като се е надигнало, го омесвате още веднъж и го оставяте да втаса още веднъж, приблизително за същото време.Тестото се държи на топло, за да може да се надигне за около 30 минути, ако го държите на студено, то времето за втасване ще бъде по- дълго.
Плънка:
- Вариант- Настъргвате на ренде шунка(или някакъв колбас по ваш избор, може да добавите и кайма, но тя ще трябва предварително да се запържи с лук и подправки на тиган) и кашкавал(тук също може да използвате твърдо сирене по ваш избор- гауда, едам и др.)
- Вариант: сварявате в подсолена вода предварително обелени и почистени картофи, пасирате, добавяте настърган кромид лук, черен пипер, сол, ако е необходимо, а може да добавите и малко риган, мащерка по ваш избор, разбърквате добре.
- Вариант:задушавате в тиган с малко растителна мазнина около 200 гр. добре почистен и измит спанак, сол добавяте малко от картофеното пюре и настъргано сирене-около 100гр.- разбърквате.Тук също е важно спанакът да е добре отцеден, преди да бъде смесен с останалите продукти, плънката не трябва да бъде водниста, за да не се получи и глетав самият огретен.
Тестото се дели на три равни части, всяка една част се разточва върху набрашнена повърхност, до кръг с диаметър около 12 см., слага се плънката и се загръща в тестото, внимателно се разточва, за да се разнесе плънката вътре, като се внимава да не излезе плънката от самото тесто, готовият пирог трябва да бъде с диаметър 18см., но ако усетите, че изтънява доста от разточването и има вероятност да се скъса тестото и плънката да излезе, то го оставяте съответно и в тази си големина.Добре е да успеете да направите и трите с еднаква или приблизителна големина, чисто естетически ястието ви ще изглежда по-добре.На всеки един се прави дупка по средата, за да не се деформира по време на печене.Всеки един се изпича в тава, върху хартия за печене, в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто, изваждат се и още топли се мажат със масло, като се редят един върху друг.
Сервира се със сос по ваш избор, остава ви само да се насладите на пухкаво тесто и разтапяща плънка.
Bon Appetit и до нови срещи!
Коментари
Публикуване на коментар