ШОКОЛАДОВО-БАНАНОВО БРАУНИ

Здравейте,
днес съм на кулинарна тема, като реших да споделя с вас рецептата за Шоколадово брауни, което е на основата на банан, има страхотен шоколадово-бананов вкус, направено е без захар и бяло брашно, подходящо за всички, които спазват ханителен режим.Като цяло се опитвам да не се вманиачавам прекалено, обичам ханата и обожавам да си я приготвям вкъщи, затова и смятам,че човек не може да бъде краен в това отношение-обичам здравословните рецепти, обичам и такива, които съдъжат и "нездравословните" съставки като рафинирана захар и бяло башно и понеже не искам да попадам в никоя крайност се стремя да балансирам някъде по средата.Храната е удоволствие и тя трябва да създава това чувство у вас, тя не само ви засища, тя хани и сетивата ви, душата ви.Затова човек трябва да може да си създава малките удоволствия и да бъде в хармония.Аз също съм човек, който през повечето време спазва хранителен режим, но се старая да не се вманиачавам и да не прекалявам.Харесва ми да експериментирам в кухнята и да създавам вкусове, които ми допадат и  ми създават ежедневно удоволствие.Рецептата за това брауни се роди от популярния бананов хляб, който и самата аз съм приготвяла неведнъж.Хрумна ми обаче да се опитам да направя по-сочен вариан с повече шоколадов вкус, без да добавям захар и бяло брашно.Така се получи и този резултат, който ще ви представя днес и който стана любим на всички в къщи.







Ето и необходимите продукти:


  • 3 банана
  • 2 яйца
  • 30гр. какао
  • 40гр.оризово брашно
  • 2 супени лъжици кокосово масло,
  • 30гр.овесена каша, аз използвам тази от дрогерия ДМ, но може да използвате и овесено брашно в случая
  • 30гр.черен шоколад
  • сироп от агаве на вкус
  • 2 чаени лъжички бакпулвер




В блендер начупвате два банана на парчета, прибавяте яйцата, агавето и кокосовото масло и разбивате до хомогенна смес, добавяте какаото, оризовото брашно, смесено с бакпулвера, овесената каша(или овесеното брашно), блендирате добре и изливате във малка форма,с хартия за печене- аз използвах продълговата формичка.Отгоре украсявате с банан, аз го срязах по дължина и украсих браунито, вие може да украсите по ваш вкус.Пече се в предварително загрята на 180С фурна за около 30-40 минути, като пробвате с клечка дали е изпечен сладкишът.В зависимост от това, колко силна е фурната ви, може да увеличите или да намалите градусите, като и според това редуцирате и времето за печене.Ако забележите, че започва да се препича отгоре, а вътре все още е недоизпечено браунито, може да сложите алуминиево фолио, за да предпазите от изгаряне.












Готовият сладкиш заливате с разтопения черен шоколад и оставяте да стегне в хладилник или.... да хапнете веднага, докато е още горещ!Може да го сервирате със сладолед, особено ако е горещ е направо приказен!Честно казано ми хаесва всякак-а на вас? 









Надявам се да пробвате и да споделите дали ви е харесала рецептата!Аз избрах да го сервирам със домашно приготвен сладолед, който ще споделя следващият път-на основата на банан и манго, който беше чудесно допълнение към шоколадовия сладкиш!
До нови срещи!




Последвайте ме и в инстаграм @art_stationss

Коментари