Здравейте,
декември месец е и във въздуха вече се носи аромат на шоколад, канела, портокалови корички, джинджифил, с една дума-ароматът на Коледа.Толкова бързо се изнизаха тези месеци, че изобщо не разбрах кога и как се случи това, просто изведнъж сякаш започнах да пазарувам подаръци, украса и човек и да не иска, се заразява с коледния дух.Обожавам това време от годината и ми е толкова уютно в къщи-светлинките, блясъкът на коледните играчки, аромтните свещи и ...все по-често чаша топъл шоколад с много маршмелоу отгоре.Да, да, тук гузната ми съвест не спира да ми напомня, че това никак не е здравословно, но аз упорито се опитвам да не я слушам и си добавям още малко от дунапренените лакомства в чашата, защото няма по-подходящо време за горещ шоколад от това през вълшебния декември.
Бонбонките Маршмелоу могат да се открият във всеки магазин, но почти навсякъде се предлагат в една и съща форма-огромни и оцветени в розово или жълто, но идеалните за мен маршмелоу за топъл шоколад са малки бели дунапренени парченца с дъх на ванилия и наподобяващи купчинка сняг, която се разтопява при докосването с топлата напитка.След като не можах да ги открия точно такива, реших сама да си ги приготвя и се получиха от първият път-не е чак толкова сложно,но признавам си доста се омазах, като за първи опит обаче се получиха доста добре.Реших да споделя тази рецепта, защото може и сред вас да се намират ентусиасти, които искат да създадът идеалната чаша горещ шоколад, която да бъде споделена с близки и любими хора!
30гр.желатин+120мл. вода за накисване;
100мл. вода, 400гр. захар, 150гр.инверторен сироп(може да бъде заменен с глюкоза или царевичен сироп), ванилия
за овалване:90 гр. пудра захар, 1с.л. царевично нишесте
Желатинът се накисва във водата и се оставя за няколко минутки да набъбне добре, след което го разтопявате на водна баня и го изсипвате в дълбока купа.След това разбивате с миксер, който е включен на минимална скорост, за около 5 минути.
Следва приготвянето на сиропа- в касерола с дълбоко дъно сипвате 100 мл. вода, захарта и инверторният сироп и слагате на средно загрят котлон при непрекъснато бъркане да се разтопи захарта.След като сиропът заври, слагате термометър(такъв, който е предназначен за готварски цели) и чакате температурата да достигне 110С, като през това време разбърквате от време на време.След като сиропът стигне нужната температура включвате миксера на минимална скорост и на тънка струйка изливате сиропа в желатиновата смес, като постепенно увеличавате скоростта на максимална и разбивате около 15-20 минути, докато сместа удвои обема си, стане бяла и пищна, като ще забележите,че започва да се сгъстява все повече и повече.Тук е време да добавите от ванилията и да разбъркате още веднъж.Готовата смес прехвърляте в пош с кръгъл накрайник с дебелина 8-10 мм(можете да изберете накрайник по ваше предпочитание, просто трябва да следите диаметъра да е същият) и шприцовате ленти или форми по ваш избор, но задължително върху намазана с растително олио хартия за печене или силиконова повърхност-намажете с мазнина много добре повърхността, за да не се залепят формите, които ще шприцовате.Готовите форми оставете на стайна температура за няколко часа, докато повърхността на бонбоните изсъхне и не лепне по пръстите ви.
Остава ви да нарежете получените лентички на бонбони с дебелина по ваш избор-аз лично шприцовах по-тънки лентички и нарязах на малки парченца, за да получа по-дребни бонбони, но вие можете да ги направите както на вас ви харесват.Готовите бонбони овалвате много добре в пудра захар, която смесвате с нишестето и съхранявате в плътно опаковани пакети или в буркан с херметическо затваряне,до 3-4 седмици.Аз напълних два буркана с обем 500 мл. Готовите бонбони можете да напълните в целофанови пакетчета, на които да вържете красиви панделки и да подарите на близки и приятели.
И да-остава ви да си направите чаша горещ шоколад, да прибавите от бонбоните, да си запалите ароматна свещ- дали с любима книга или просто наслаждавайки се на приятна коледна мелодия-изборът е ваш!
До нови срещи!
HoHoHo
Коментари
Публикуване на коментар