днес ще споделя една рецепта, която приготвям почти всяка година за Коледа,но още от сега искам да предупредя всички, че трябва да се внимава с тези лакомства, особено ако се приготвят за деца-знаете,че медът е силен алерген и трябва да бъдем особено внимателни към малчуганите, които са алергични към определени храни.Причината да ги приготвям е, че харесвам меденият вкус на сладките и за съжаление, той не може да се постигне със заместители.Ако и вие искате да си ги приготвите, то ви споделям рецептата, получават се доста като количество и са прекрасен подарък за близки и приятели!
Необходими продукти:
200мл.мед, 200гр. захар,200гр.масло,3 яйца, 730гр. брашно, 1ч.л.сода,1ч.л. канела,1к.л.черен пипер,1к.л.бял пипер, 1к.л. карамфил, 1ч.л. джинджифил, 1/2к.л. индийско орехче,щипка сол, корите от един лимон и един портокал
Загрявате медът на котлона, след като се загрее добре, прибавяте всички подправки, които са в изсушено състояние, тези които са сурови-например като настърганите корички или ако сте решили да използвате свеж джинджифил ги отделяте настрана.Изключвате котлона и добавяте маслото, бъркате докато се разтопи и тук вече прибавяте и суровите подправки.Добавяте содата и разбърквате, сместта ще започне да кипи, разбърквате периодично и изчаквате да спре кипенето.Отстранявате от котлона и изчаквате сместта да се охлади за кратко.В дълбока купа чуквате яйцата и заедно със захарта ги разбивате с миксер до получаването на пищна пяна, прибавяте и медът с маслото, след което сипвате от брашното по малко и омесвате добре.Тестото трябва да остане меко и лепкаво, но вие не трябва да добавяте повече от това количество брашно, което е описано в рецептата, защото рискувате да направите сладките твърди като камък, след като ги опечете.Разделяте тестото на малки парчета, които увивате в стреч и оставяте за около 10 часа в хладилник, аз го оставям да почива така за една нощ, тъй като на тестото му е нужно повече време да отлежи, трябва да се даде време на подправките да разкрият ароматът си и консистенцията да стегне добре, за да може лесно да се разточи.
След като тестото е починало, разточвате кора с дебелина 5мм. върху хартия за печене изрязвате сладки и изпичате в предварително загрята на 180С фурна, за около 6-10 минути или докато сладките леко се зачервят.Трябва да внимавате да не ги прегорите, структурата трябва да остане леко хрупкава, но вътре да се запазят меки-така ще ги запазите вкусни.Готовите сладки можете да украсите както на вас ви харесва-аз естествено избрах класическият вариант с айсинг, но и така да ги оставите пак са красиви.
Много ще се радвам рецептата да ви е допаднала и да пробвате да си ги приготвите и вие.
До нови срещи!
Коментари
Публикуване на коментар